Danish Superliga

Fra Serie 6 til Superligaen

Kaj Schmidt, Holdleder i EfB, har taget hele turen op i fodboldelevatoren. Han startede som holdleder i Serie 6 for Endrup IF i 1977, og nu er han en vigtig del af holdet bag holdet i EfB. Organisationstalent og en brændende kærlighed til spillet er vigtige faktorer, når alt skal fungere i en Superliga-trup.

Trøjerne er lagt ud på bænkene i omklædningsrummet, og alt er linet op til spillerne, når de ankommer til Blue Water Arena. Det eneste, de skal fokusere på, er kampen om point i Superligaen. En af de personer, der sørger for at alt klapper på kampdage, er Kaj Schmidt. Han er ikke typen, der skaber den store virak om sin person, men sørger derimod, på sin egen stille og rolige måde, for at tingene fungerer, og det har han gjort helt fra Serie 6 til Superligaen.

I 1977 startede manden med den udprægede ordenssans som holdleder for Endrup IF i Serie 6, og siden har han været fast inventar på sidelinjen i den sport, der fylder så meget i holdlederens tilværelse.

- De stod og manglede lidt folk, og selvom jeg aldrig selv har spillet så meget, så brændte jeg for det. Jeg synes, at det er vigtigt at støtte op om de ting, der foregår i de små samfund, og det var da også en dejlig tid rent socialt, hvor vi mødtes inden kampene til morgenmad hjemme ved mig, fortæller Kaj Schmidt med glæde i stemmen. Han hviler tydeligt i sig selv, og de store oplevelser i fodbolden er kommet på mange forskellige niveauer.

- Det var en stor ting i Endrup IF, da vi tilbage i 1981 fik styr på holdet, og rykkede op i Serie 5 i 1982. Der stod jeg også for byggeriet af det nye klubhus, og det var noget, der betød meget. De store øjeblikke i serie-fodbold er lige så vigtige som dem med Superligaen, men det var fantastisk, da vi vandt de to danske mesterskaber for U21-hold med EfB. Specielt sejren i 1998, hvor vi vandt over Brøndby i to finalekampe. Dengang betød turneringen for alvor noget, lyder det fra Kaj Schmidt, der tydeligvis brænder efter at fortælle om de mange gode stunder.

- Det var en stor ting for klubben, og de spillere kom jo også til at danne rygraden på det hold, der kom op i Superligaen. Den oprykning var selvfølgelig et stort øjeblik, og jeg var så heldig at være med den dag, da jeg afløste den normale holdleder. Jeg har nok ikke set så stor begejstring siden, beretter Kaj Schmidt med et stort smil.

Styr på det hele

Det gode humør er standardudstyr, når Kaj Schmidt er på arbejde, og det vil sige næsten alle ugens dage, når sæsonen er i gang.

- For mig er det jo bare hverdag, at tingene skal køre syv dage om ugen, og jeg tænker heller ikke så meget over tingene, som jeg gjorde i starten. Der var det meget godt at starte hos ynglingeholdet, for der var mange ting at lære i en storklub som EfB. Jeg havde fået en smag af det i Grimstrup (GHRI), der spillede i Jyllandsserien, men det var alligevel en helt anden verden, erkender den sympatiske holdleder, som har mange forskellige opgaver.

- Der er mange praktiske ting, der skal fungere omkring et Superliga-hold. Jeg bestiller mad og bus på udebane, og sørger for baner til træningskampe. Alt det praktiske, når vi skal af sted, og det er ikke bare tøjet, selvom det fylder meget, fastslår Kaj Schmidt, der hvert år blandt andet pakker udstyret til træningslejren.

- I år havde vi 11 stålkasser, der hver vejede 32 kilo, med. Det er så ikke engang alt vores udstyr, for vi skal begrænse det lidt af hensyn til vægten, men der er blandt andet to spillesæt, to træningssæt, alt spillernes personlige udstyr, vimpler og forskelligt til modstanderhold. Det tog mig en dag at pakke, men så vidste jeg også, at det var i orden. Undtagen det til massøren, for det pakker han selv.

Denne artikel er leveret af Esbjerg fB