Danish Superliga

Et liv efter ulykken

Mange husker nok den tragiske hændelse, der forandrede livet brat for den talentfulde fodboldspiller Jonathan Richter. 

Den 20. juli 2009 blev han ramt af lynet under en træningskamp for FC Nordsjælland i Hvidovre, og efter ulykken kæmpede han for sit liv i ugevis. Den kamp vandt ”Jonas”, men den kostede ham det ene ben og dermed hele den lovende fodboldkarriere kun 24 år gammel. Han nåede at spille 80 kampe og score 10 mål for FC Nordsjælland. Halvandet år efter ulykken, den 5. december 2010, fik publikum i Farum Park lejlighed til at sige farvel og tak for indsatsen til Jonathan Richter. I denne forbindelse gav han dette interview om den gribende afsked med en epoke i sit liv.

Jonathan Richter: Jeg forsøger at se fremad

Jonathan Richters fodboldkarriere er forbi. ”Men jeg har det jo egentlig ok alligevel.” For ”Jonas” er stadig sig selv – positiv og optimist. Her giver den dengang 25-årige Richter et indblik i sine tanker omkring sin fremtid og fortæller, hvordan han havde det med, at karrieren som fodboldspiller er forbi.

Der er mange, der stadig stopper mig på gaden, når jeg er ude og gå lidt rundt. De vil spørge, hvordan jeg har det? Sådan lidt med berøringsangst men alligevel med varme bag. Og selv om det nogle gange kan være lidt for overvældende og lidt for meget, så er jeg alligevel meget taknemmelig over det. For jeg kan jo godt forstå, at de fleste spørger af omsorg mere end nysgerrighed. Og jeg kan derfor forestille mig, at der er rigtig mange mennesker i og omkring Farum Park, der nok kunne gå med samme undren og spørgsmål. Og til jer vil jeg gerne sige, at jeg egentlig har det ok.


hyldest_til_jonathan.jpg


Jonathan Richter hyldes ved afskeden med klub og fans

Jeg forsøger at se fremad. Og det vil jeg gerne have, folk er klar over. Jeg ved godt, at jeg kommer til at savne at spille fodbold rigtig meget. Det skal der ikke være tvivl om. Og jeg arbejder stadig med at blive helt afklaret med, at det ikke er noget, jeg vil kunne gøre igen, selv om det indtil min ulykke var hele mit liv. Jeg ved jo godt hver eneste dag, når jeg står op, at jeg aldrig kommer til at spille fodbold igen. Og nogen gange kan det manglende håb i den sammenhæng stadig godt gøre mig trist, men jeg arbejder meget med det, og jeg ved det nok skal lykkes mig.

Jeg skal finde lykken et andet sted end på fodboldbanen fra nu af. Længere er den ikke. Jeg overvejer at begynde at læse igen, og jeg håber på, at jeg den vej igennem kan finde noget i fremtiden, som jeg virkelig gerne vil. Og jeg er overbevist om, at det ligger og venter på mig et eller andet sted.

Til den tid, vil jeg også kunne kigge tilbage på min tid med fodbolden med glade minder og tanker. For allerede nu kan jeg sagtens se, at jeg har været heldig, selv om det endte, som det gjorde. Jeg ved, at jeg har udlevet det, jeg allerhelst ville i verden. Det gjorde jeg i over fire år som professionel fodboldspiller i FC Nordsjælland, og selv om jeg dengang havde endnu større drømme og ambitioner, end dem jeg nåede at få indfriet, så er jeg dybt taknemmelig for de år.


jonathan_richter_i_kamp.jpg


Jonathan Richter i kamp for FCN.

Jeg har lært meget om mig selv i den periode, og det har jeg fundet ud af bagefter. Fodbold er ikke alt - det ved jeg nu. Det har været en kæmpe del af mit liv, men lykken skal findes en andet sted for mig i fremtiden. Menneskeligt set har livet som fodboldspiller været en uddannelse for mig, som mange ikke får mulighed for at få. Det ser jeg i dag som en gave, der har givet mig en masse gode oplevelser. Og som sagt, så har jeg levet i min drøm i mange år, og det er trods alt ikke mange mennesker forundt.

Jeg føler stadig, jeg er mig selv, og så må andre vurdere, hvordan de vil huske mig, hvis de ser mig på gaden eller møder mig nu, i forhold til dengang jeg spillede i Superligaen. Jeg føler virkelig selv, at min ulykke ikke har ændret på mig som person. Jeg stræber efter at komme videre med mit liv, og jeg føler, at der har været positive ting efter min ulykke, selv om det ikke er det hele, der har været så sjovt i tiden efter.

Alle skal vide, at jeg ikke er en bitter mand, der ser negativt på alt, selv om mit liv er forandret. Jeg kan stadig være lidt trist ind imellem, men jeg har stadig gode dage og gode oplevelser, som jeg tager til mig og bygger videre på. Jeg er ked af det, jeg har mistet, for jeg havde et godt liv på et godt sted som fodboldspiller, men jeg skal nok finde lykken. Den ligger som sagt og venter på mig et andet sted. Og indtil da vil jeg stadig være glad for at komme og se mine gamle holdkammerater og min gamle klub spille fodbold i Farum Park.

Denne artikel er leveret af FC Nordsjælland