Danish Superliga

Erik Bo Andersen og det første mesterskab

Med sine 24 mål i Superligaen i sæsonen 1994-1995 var Erik Bo Andersen stærkt medvirkende til, at AaB kunne bringe guldet hjem til Aalborg for første gang. 

Den 18. juni 1995 var der en helt særlig stemning på Aalborg Stadion. I sommersolen strømmede tilskuerne ind på tribunerne til den på daværende tidspunkt vigtigste kamp i AaB’s historie. Med en sejr over gæsterne fra AGF kunne AaB sikre sig sit første danske mesterskab. På tilskuerrækkerne bredte euforien sig allerede, inden kampen gik i gang. Der var store forventninger til Hele Nordjyllands Hold.

I omklædningsrummet sad Superligatopscorer Erik Bo Andersen og resten af holdet med en nervøsitet, der dog forsvandt i det øjeblik, de trådte ud på grønsværen foran de 13.400 forventningsfulde fans. I et passioneret brøl bar fansene deres helte ud på banen.

- Jeg kan huske det, som var det i går. Vi vidste, at vi skulle ud og vinde, og på Fort Aalborg Stadion skulle ingen diktere, hvordan vi skulle spille. Da vi trådte på banen, kunne vi mærke den helt fantastiske stemning, og vi vidste, hvad der skulle ske. Det viste kampbilledet også. Da dommeren fløjtede kampen i gang, gik der ikke lang tid, før vi havde vores første afslutning. Og efter halvandet minut scorede vi det første mål. Vi var tændte, siger Erik Bo Andersen.

Erik Bo Andersen, som også gik under navnet ”Røde Romario”, var selv manden bag målet til 1-0. Efter et hjørnespark blev der sendt flere skud af sted mod kassen, før bolden endte ved hans fødder. På sædvanlig og sikker vis fik han sendt bolden over stregen, og hans reaktion var ikke til at tage fejl af. Han stormede af sted med hænderne i vejret og endte med at kaste sig på maven ned på græsset i ren jubel til lyden af et stadion, der kogte over. AaB havde gang i noget stort.

I den foregående sæson havde AaB været så økonomisk presset, at klubben var faretruende tæt på en konkurs. Alligevel lykkedes det at stable et stærkt hold på benene til sæsonen 1994-1995. I træningsturneringen op til sæsonen var der startvanskeligheder for mandskabet, men så gik sæsonen i gang med en 5-2-sejr over FC København på hjemmebane. Herfra kørte det hele på skinner for AaB.

- Da sæsonen først gik i gang, så sagde vi ”nu er det nu”. Så gik vi ind og bankede FC København i den første kamp. Derefter voksede vores selvtillid enormt fra kamp til kamp, og vi fik troen på, at vi slet ikke kunne tabe. Vi havde en stor ærgerrighed og en sult efter at vinde, siger Erik Bo Andersen.

Tilbage i mesterskabskampen i 1995 stod Erik Bo Andersen for endnu en scoring inden pausen, da han igen efter et hjørnespark kunne smadre bolden op i venstre målhjørne.

Sideløbende med AaB’s kamp spillede FC København mod Brøndby I.F. i Parken. Hvis AaB tabte, kunne Brøndby I.F. med en sejr stjæle guldet.

- Medierne havde valgt at dække guldkampen mere i Parken end hos os, og vi hørte undervejs om stillingen fra deres kamp. Da vi hørte, at FC København havde bragt sig foran, så motiverede det os bare endnu mere, siger Erik Bo Andersen.

I anden halvleg fuldbyrdede han sit hattrick, da en lang bold blev sendt op til ham. Omgivet af tre forsvarsspillere og en fremadstormende målmand formåede han at kæmpe sig fri og prikke bolden i mål. Til sidst blev kampen lukket til 4-0 på et flot langskud af Jes Høgh. Med det blev der sat punktum på en stor sæson i AaB’s historie.

- Det var en helt ubeskrivelig følelse, vi stod med efter kampen. Man var så glad på alles vegne. Der var blevet lagt et kæmpe arbejde i at få holdet til at præstere, ikke bare i én kamp, men over en hel sæson. Det var en fantastisk dag fuld af begejstring, siger Erik Bo Andersen.

Røde Romarios tre scoringer i kampen bragte ham op på samlet 24 mål i Superligaen. Det gjorde ham til topscorer foran holdkammeraten Peter Rasmussen.

- Jeg har altid været angriber og vant til at score mange mål på grund af min ærgerrighed foran målet. Jeg var dog ikke alene om at blive topscorer. Vi havde et hold, der forstod at sætte mig fantastisk godt op til scoringerne. Vi havde også en træner i Poul Erik Andreasen, der forstod at sætte mig op til hver kamp. Han var i det hele taget rigtig dygtig til at få det absolut bedste ud af enhver spiller på vores hold. Selvom jeg i mange kampe havde bragt os tidligt foran, blev vi altid mindet om, at kampen altså varer 90 minutter. Vi skulle ikke hvile på laurbærrene. Det skubbede til én og fik os til at yde vores bedste. Det var den bedste medicin.

- Vi havde et fantastisk godt hold, som spillede på mange tangenter. Vi kunne ikke undvære en eneste i truppen, for alle var med til at bære holdet frem. Det var en sæson, hvor vi stort set spillede med samme trup hver gang. Vi undgik de store skader, der kunne have været dyre for os. Derfor havde vi meget kontinuitet i tingene, siger Erik Bo Andersen.

Sejren i Superligaen gav som det første danske hold AaB en billet til UEFA Champions League, hvor holdet kom i gruppe med Panathinaikos, Nantes og Porto. Det viste sig at være en stærk gruppe, da Panathinaikos og Nantes kom til turneringens semifinaler.

- Vi var kun et halvtidsprofessionelt hold på det tidspunkt, og alle arbejdede ved siden af. Derfor var det kæmpestort for os som spillere at blive testet på det allerhøjeste niveau. Vi spillede seks gode kampe og fik gennem sammenhold og en mandfolkeindsats tilkæmpet os fire point. Det kunne også have blevet til mere, da vi i hjemmekampen mod Porto var foran 2-1, men Emerson gjorde en forskel i de døende minutter og sikrede deres udligning til 2-2.

- Alle kampe var store, men kampene mod Panathinaikos var noget helt specielt, for man kendte dem som et rigtig godt hold på det tidspunkt. I udekampen var det en heksekedel at spille i. Der var en fremragende stemning, og det var en god oplevelse, selvom vi tabte 2-0. I hjemmekampen i Aalborg vidste vi, at vi kunne slå dem, siger Erik Bo Andersen.

Han stod selv for det første mål hjemme mod Panathinaikos. En bold blev sendt ind fra højre side. Røde Romario trak bolden bag om støttebenet og kunne prikke scoringen ind. Udligningen fra grækerne kom på et skud fra kanten af feltet, der blev rettet tilfældigt af. Til sidst trak en purung Jesper Grønkjær til baglinjen og fandt Jens Madsen ved forreste stolpe. Herfra blev bolden headet i mål til 2-1.

- Vi var i den syvende himmel. Det var trumfen over det hele i Champions League, at vi som halvtidsprofessionelle fik en sejr over Panathinaikos. Det var et stort privilegium at få lov at spille med i turneringen, nu har AaB jo gjort det to gange efterfølgende. Det er noget helt specielt, som man aldrig glemmer som fodboldspiller, siger Erik Bo Andersen.

Denne artikel er leveret af AaB.