Danish Superliga

Velkommen til Esbjerg fB

Præsentation af Esbjerg fB der er tilbage i Superligaen efter blot ét års fravær

ESBJERG fB

Historie

Det var et hårdt slag for traditionsklubben Esbjerg fB, da de i sommeren 2017 måtte tage turen ned i landets næstbedste række for tredje gang siden 1999/2000 sæsonen. De to foregående gange var det lykkedes EFB at sikre oprykning fra den næstbedste række efter blot én sæsons fravær fra det fine selskab, så målsætningen var klar. Man skulle retur til landets bedste række med det samme. De sidste to gange man har returneret til Superligaen, har vestjyderne faktisk leveret rigtig gode resultater og endt som henholdsvis nr.7 (2001/02) og nr. 4 (2012/13). Det bliver spændende at se, om klubben med fem danske mesterskaber og tre pokaltitler endnu en gang kan levere en række gode sæsoner efter en oprykning, som de historisk set har haft for vane at gøre. 

 

NordicBet liga 2017/2018

Esbjerg fB blev nr. 2 i NordicBet liga efter Vejle Boldklub og skulle derfor ud i to nervepirrende alt-eller-intet playoff kampe mod Superligaens nr. 12 fra Silkeborg IF. Efter at have tabt den første kamp i Silkeborg 1-0, satte vestjyderne tingene på plads på hjemmebane, hvor holdets helt store stjerne - unge Anders Dreyer - scorede hattrick. 3-0 blev det og billetten til landets bedste række var sikret. 18 sejre, 6 uafgjorte og 9 nederlag og en målscore på 61-36 lød Esbjergs pointregnskab, da der skulle gøres status efter sæsonens 33 spillerunder i NordicBet liga. Esbjerg var det klart mest scorende hold i den næstbedste række i sidste sæson, men lukkede for mange mål ind bagi til at tage førstepladsen og den direkte adgang til Superligaen. 20-årige Anders Dreyer var Esbjergs helt store offensive profil og blev med 18 sæsontræffere også topscorer i NordicBet liga. Men Dreyer er bestemt ikke den eneste offensive trussel hos vestjyderne. Også den 20-årige rumænske frontangriber Adrien Petre ved hvor målet står og fik modstandernes netmasker til at blafre 13 gange i sidste sæson. Herudover har man også den lynhurtige wing Emmanuel Oti, som dog sad ude i mange kampe på grund af skader. Det er et formstærkt og selvtillidsfyldt Esbjerg mandskab, der søndag sparker deres Superliga sæson i gang på Right to Dream Park i Farum. Esbjerg var med 29 point i 14 kampe faktisk forårets bedste hold i NordicBet liga og har også leveret fornuftige resultater i sommerens træningskampe, så det bliver næppe en 'walk-over' for sidste sæsons bronzevindere fra FC Nordsjælland.

Esbjerg truppen

I Esbjerg målet finder man 23-årige Jeppe Højbjerg, som også vogtede målet flere gange for vestjyderne, sidst de var i Superligaen. En reaktionsstærk målmand med flere U-21 landskampe på CV'et, som må forventes at levere på et endnu højere niveau i denne sæson med to års ekstra erfaring med i baggagen. I forsvaret finder man bl.a. de to tidligere FC Midtjylland spillere Jesper Lauritsen og Markus Halsti. Sidstnævnte blev - sammen med Joni Kauko fra Randers FC - hentet ind i sommerpausen for at bringe lidt mere rutine og defensiv balance ind i den unge Esbjerg trup. Holdet består af mange unge dygtige spillere, som fik begrænset med spilletid i Superligaen i 2016/17 sæsonen, men som efter nedrykningen er blevet langt mere etablerede spillere på holdet. Her kan nævnes Jeppe Højbjerg (15 kampe i SL), Anders Dreyer (10 kampe i SL), Jacob Lungi Sørensen (11 kampe i SL), Mark Brink (14 kampe i SL), og Mathias Kristensen (10 kampe i SL). Drager man en parallel til sidste gang Esbjerg rykkede ud af Superligaen i 2010/11, oplevede man en lignende situation, hvor vestjyderne med stor succes foretog et større generationsskifte i den næstbedste række. Dengang hed spillerne blot Lukas Hradecky (13 kampe i SL), Jonas Knudsen (5 kampe i SL), Martin Braithwaite (16 kampe i SL), Jakob Ankersen (17 kampe i SL) og Kian Hansen (19 kampe i SL). I oprykningssæsonen endte Esbjerg fB helt oppe som nr. 4 med disse spillere som centrale omdrejningspunkter. De fem spilere fik henholdsvis 33, 32, 33, 32 og 29 Superliga kampe og kan tilskrives en stor del af æren for de stærke præstationer.

Det bliver spændende at se, om Esbjerg kan gøre kunstykket fra 2012/13 sæsonen efter. Første indikation får vi allerede på søndag, når FC Nordsjælland er på menuen.  
 

Udgivet
11/07/2018