Danish Superliga

Sæsonen der gik

Et nærmere kig på sæsonen 2017/18 med statistiske briller

Den sidste kamp i et brag af en sæson er færdigspillet, men før vi kigger frem mod den kommende sæson, har vi dykket lidt ned i statikkerne bag præstationerne i den forgangne sæson.

 

Fordeling af medaljer og europæiske pladser

FC Midtjylland og Brøndby IF kørte parløb i toppen af tabellen i hele foråret, men til sidst var det Ulvene, der viste sig stærkest og tog guldet. Midtjyderne samlede imponerende 85 point, hvilket svarer til et snit på hele 2,36 point per kamp. Ser man 12 år tilbage er det kun F.C. København, der i sæsonen 2010/11 har gjort det pointmæssigt bedre, da man hente 81 point i 33 kampe - svarende til 2,45 point pr. kamp. Hele 80 mål scorede Jess Thorups tropper, hvilket kun Brøndby IF med 82 scoringer kunne gøre bedre, og blot to gange i 36 kampe lykkedes det ikke midtjyderne at få modstanderens netmasker til at blafre (5,6 pct.). I de sidste fem spillerunder slog FC Midtjylland alle de fem øvrige hold i mesterskabsspillet, så at Danmarksmesterskabet endte i Herning må siges at være fortjent.

Brøndby IF lå længe godt til i kampen om guld, men en pointmæssig svag afslutning på sæsonen med blot tre point i de sidste fire kampe, sendte guldet til FC Midtjylland. Brøndby IF var sprudlende det meste af sæsonen og 82 mål i 36 kampe fortæller en historie om et sprudlende offensivt spillende og chanceskabende mandskab. Et målsnit på 2,27 mål pr. kamp er det næstehøjeste målgennemsnit i Superliga-regi i de seneste 12 sæsoner. I sæsonen 2017/18 præsterede Brøndby at gå ubesejret fra banen hele 27 Superliga kampe i træk, hvilket er den næstlængste stime i Superligaens historie. Rekorden sidder F.C. København på med 35 kampe uden nederlag. Både i F.C. København og Brøndbys tilfælde var det Ulvene fra Midtjylland, der satte en brat stopper for stimen. 

FC Nordsjælland leverede et imponerende efterår og lå blot fem point efter førerholdet FC Midtjylland, da den sidste kamp i spillerunde 19 var færdigspillet. Især offensivt sprudlede FC Nordsjælland offensiven, hvor efterårets bedste spiller - Emiliano Marcondes - havde en fod med i 26 af Tigrenes 51 scoringer (17 mål og 9 assists). Kasper Hjulmands mandskab mistede dog med Marcondes transfer til Brentford FC lidt af pusten i vinterpausen og måtte se FC Midtjylland og Brøndby IF stikke af i toppen, og F.C. København hale ind i kampen om bronzemedaljer og direkte kvalifikation til Europa. Det lykkedes dog med nød og næppe at holde FCK bag sig, da man hentede et vigtigt uafgjort resultat mod Løverne på Right to Dream Park i spillerunde 36. En imponerende sæson af den unge talentfulde FC Nordsjælland trup, hvis gennemsnitsalder i start 11'eren lå på blot 22 år og 301 dage.      

F.C. København havde sæsonen igennem svært ved at finde melodien og bevare dominansen fra de seneste sæsoner, og for første gang i 17 år lykkedes det ikke for Løverne at hente medaljer.Især skaderne til forsvarsgeneral Erik Johansson og angrebses Federico Santander skulle vise sig at blive dyre. Man skulle derfor ud i en gyser af en Europa Finale mod en af sæsonens positive overraskelser AGF om den sidste europæiske billet. En billet som Løverne dog sikrede, da man sikkert vandt 4-1 i Telia Parken. 

 

Sæsonens højdespringer og største skuffelse

I sæsonen 2016/17 endte AC Horsens helt nede som nummer 13 og sikrede med nød og næppe overlevelse i Superligaen efter smal samlet sejr over Vendsyssel FF. I sæsonen 2017/18 viste 'Den Gule Fare' med nyindkøbet Simon Okosun i spidsen så gode takter, at man endte i Mesterskabsspil og sluttede som nummer 6. Et spring på hele syv placeringer. En fantastisk præstation af Bo Henriksens tropper, som må gå ind i den kommende sæson med masser af selvtillid og tro på egne evner, hvis man formår at holde truppen samlet. I den anden ende af skalaen finder man Lyngby Boldklub, der slet ikke kunne følge op på bronzemedaljerne i 2016/17 sæsonen. Blot én sejr siden 2-0 sejren over AGF i oktober betyder, at 'De Kongeblå' må tage turen ned i NordicBet Liga.

 

Bedst og mest på bolden

Det er vanskelligt at inkassere mål, når man selv er på bolden, men mest boldbesiddelse er ikke nødvendigvis ensbetydende med sejr, hvis man ikke formår at konvertere boldovertag til chancer, mål og point. F.C. København var med 57 pct. boldbesiddelse, det hold der var mest på bolden, mens Danmarksmestrene fra FC Midtjylland havde bolden under halvdelen af tiden i deres kampe (49 pct. boldbesiddelse). Holdet med mindst boldbesiddelse var dødboldsspecialisterne fra AC Horsens, der blot havde bolden 44 pct. af tiden. Alligevel var AC Horsens i stand til at sikre en plads i Mesterskabsspillet og en slutplacering som nummer 6. Masser af boldbesiddelse er derfor ikke en kvalitet i sig selv. F.C. København var også det hold med den højeste succesfulde pasningsprocent., hvor kun OB kan matche de 79 procent. Dette kunne tyde på, at de to mandskaber spiller mindre direkte end flere af modstanderne og / eller ikke er ligeså skarpe i afslutningsfasen. I forhold til afslutningsfasen (skud, skud på mål, mål, scoringsprocent) ligger både F.C. København og OB fornuftigt til, så måske de to holds manglende resultatmæssige udbytte skyldes, at man ikke spiller direkte nok, og for lidt sjældent sætter bolden på spil. En anden konklusion kunne være, at de to mandskabers fejl blot er blevet straffet ekstra hårdt af de øvrige hold, eller at man har haft en uheldig tendens til at miste bolden på farligere steder end resten af holdene i rækken. 

 

Det fysiske overtag

Alexander Zorniger er kendt for at stille høje krav til sine spilleres fysiske tilstand. Brøndby IF er også med afstand det hold, der løb mest pr. kamp - 124.797 km. Den krævende spillestil med højt pres og mange højintense løb har kastet mange mål og point af sig. Hvis man kigger på antal afslutninger har Brøndby haft klart flest afslutninger af alle hold i ligaen, men har kun en scoringsprocent på 12, mens konkurrenterne fra FC Midtjylland havde en scoringsprocent på 16 procent. Graver man et spadestik dybere i statistikken kan man se, at FC Midtjylland har været skarpere på offensive standardsituationer end Brøndby IF (straffe, frispark, hjørnespark, lange indkast), hvor Ulvene har fået mange flere 'nemme mål', som er med til at trække scoringsprocenten op. AGF er det hold, der har løbet færrest meter, men forklaringen skal nok findes i århusianernes spillestil i især foråret, som må karakteriseres som værende mere defensiv og afventende end eksempelvis Brøndbys.

I forhold til fysisk overtag, var Danmarksmestrene fra FC Midtjylland det mest duelstærke hold i 2017/18 sæsonen, hvor man vandt 55 pct.af alle nærkampe. Det mindst nærkampsstærke hold var de direkte nedrykkere fra FC Helsingør, der blot vandt 42 pct. af de fysiske dueller. Dette understreger i den grad vigtigheden i at vinde de fysiske dueller, hvis man ønsker at få succes i Superligaen.   

 

Bisselisten

Lyngby Boldklub er det mandskab med flest røde kort (6). I de fem kampe Lyngby har fået en mand smidt ud, har de blot hentet to point. AGF var det hold der fik flest advarsler. Hele 77 gule kort blev det til. Prisen for flest frispark går til AC Horsens, der begik små 15 frispark pr. kamp. 

 

Skarphed foran mål

Brøndby IF var sæsonens mest scorende hold med 82 træffere. Hele 19 skud pr kamp og en gennemsnitlige målhøst på 2,3 på pr. kamp. F.C. København og FC Nordsjælland er de nærmeste forfølgere med henholdsvis 15,2 og 14, 9 skud pr. kamp. 171 af sæsonens 728 mål blev sat ind i de sidste kvarter. Især de fire øverste hold har bidraget med mange scoringer i det sidste kvarter, og både FC Midtjylland, Brøndby IF, FC Nordsjælland og F.C. København scorede de fleste af deres mål i kampens sidste kvarter. Især FC Midtjylland og Brøndby IF var skarpe i kampenes sidste kvarter, hvor begge mandskaber scorede ca. 25 procent af deres mål, hvilket sætter en tydelig streg under de to holds fysiske styrke og evne til at lægge et tungt tryk på modstanderne i kampenes afgørende fase.

 

 

 

Udgivet
12/06/2018