Danish Superliga

PLAYMAKER: Unikt indhold skal løfte dansk fodbold

Af redaktør Martin Davidsen

Når man træder ud på uberørt grund, er der ingen erfaringer at læne sig op ad. Derfor var det med lige dele pionerånd og ambitioner om at dele viden, at Playmaker i september blev skabt som en helt ny platform i dansk fodbold. Efter tre måneder – og på tærsklen til et nyt år – kan vi nu se tilbage på Playmakers første levetid og kigge fremad mod næste år.

Ambitionen har fra start været at sætte fodboldspillet i centrum og belyse forskellige emner, der har betydning og konsekvenser for selve spillet på banen, og i 2020 fortsætter vi arbejdet med at dele viden og gøre forskning, metoder og data i fodboldspillet mere tilgængelig for trænere og andre fagfolk med en position i dansk fodbold.

Playmaker er et unikt samarbejde i dansk fodbold, hvor DBU, Divisionsforeningen og Syddansk Universitet er gået sammen for at vi i Danmark kan diskutere og udvikle spillets udvikling ud fra viden og ikke kun holdninger. Playmaker er med andre ord sat i verden for at flytte fodbolddebatten fra tro til viden.

Derfor har vi fra begyndelsen haft fokus på at udgive indhold med faglig tyngde. Vi har både inviteret trænere og forskere i podcaststudiet, vi har bedt fagpersoner om at dele deres erfaringer og viden i dybdegående indlæg på skrift, og vi har viderebragt links til interessante artikler og rapporter om fodboldspillets udvikling for forskellige områder. I alt er det blevet til 17 nye podcast-udsendelser og næsten 50 artikler om fodboldspillets udvikling i løbet af de første måneder. Alt sammen unikt indhold, der rent fagligt har været på et uset niveau i Danmark.

Fodbold er et komplekst spil, der rummer mange elementer, og Playmaker har primært forsøgt at beskæftige sig fem hovedtemaer: Spilanalyse, træningsmiljø, talentudvikling, kognition og fysiologi. Det er kommet til udtryk i mange forskellige undertemaer – lige fra datarevolutionen i international fodbold over måling af træningsbelastning til trænerens rolle som leder i en moderne fodboldverden. Vi afsøger konstant de nyeste tendenser inden for forskellige områder og forholder os nysgerrigt til de pointer og holdninger, vi støder på.

Det er vores ambition at belyse tendenserne og udviklingen inden for spillets forskellige områder til gavn for dansk fodbold. Derfor er vi taknemmelige over, at mange forskellige aktører har stillet op og delt ud af deres viden og erfaring. Både forskere fra Syddansk Universitet og nyudklækkede pro-trænere fra DBU’s træneruddannelse har med stort engagement fortalt om deres viden inden for et bestemt område. Det er sådan, vi i dansk fodbold kan flytte os fremad i en tid, hvor udviklingen går stærk i international fodbold, og hvor Danmark netop kan skille sig ud ved at være forrest, når det gælder forskning, uddannelse og vidensdeling.

Vi er glade for den modtagelse, Playmaker har fået ude i fodboldlandet. Vores udsendelser er blevet lyttet mere end 60.000 gange, men for Playmaker er det ikke et mål i sig selv at have mange lyttere – det er et mål at kunne inspirere på alle niveauer; lige fra ungdomstræneren for de yngste årgange hos de mindste klubber til sportsdirektøren i Superligaen.

Derfor ser vi frem til at fortsætte arbejdet med Playmaker, der ikke bare er en vidensplatform, men også en kulturrevolution. For dansk fodbold har brug for at skabe en ny kultur, hvor man samarbejder og deler sin viden og erfaring.

Det vil Playmaker gøre sin del for, og derfor ser vi med glæde frem til 2020, hvor projektet fortsætter. Vi vil bruge årets første måned på at udvikle vores platform, finde på ideer til nyt indhold og begynde at optage de næste podcast-udsendelser. Vi vil også gerne forholde os til ris og ros, så vi modtager gerne feedback på de sociale medier eller via mailadressen playmakerfodbold@gmail.com.

I begyndelsen af februar er vi klar med mere nyt indhold på både lyd og skrift. Indtil da vil vi anbefale at dykke ned i Playmaker-arkivet og finde artikler og podcasts fra månederne, der er gået. Det er tanken, at vores website playmaker.nu skal være et konstant voksende fodboldbibliotek, hvor man kan søge hen, når man vil fordybe sig i det smukke spil.

Udgivet
18/12/2019